kt_logo-01

Legismertebb felületnemesítési eljárások

feluletnemesites

Kiknek szól?

Ez a cikk neked szól, ha megrendelő vagy, azért, hogy te magad is kicsit bepillantást nyerj milyen felületnemesítési technológiák állnak ma már a rendelkezésünkre, hogy tökéletes legyen a céged megjelenítése.

Alapok röviden.

Kezdjük az alapoknál röviden. Két féle nyomtatás közül választhatunk, a digitális nyomtatás és az ofszet nyomtatásKis darabszámnál érdemes digitális nyomdát választanunk, hiszen ez költség hatékonyabb ebben az esetben. Természetesen ennél a nyomtatási eljárásnál is, ha növeljük a darabszámot, egyre kedvezőbb árat fogunk kapni. Például névjegykártyánál, ha 200 darabot rendelsz, nem 24 darabot sokkal kedvezőbb lesz a darabár, akár a fele is lehet.

Mikor válasszuk az ofszet nyomtatást?
Amennyiben nagy darabszámmal rendelkezünk például egy kiadványnál, nem egy két darabos tétel, akkor bizony már ez az opció a kifizetődő számunkra, mint anyagilag, mint időben is.

Felületnemesítési eljárások.

Biegelés.

Nyomdai biegelés alatt leginkább a meghajlítandó kartonok egyenes vonalú benyomását, hornyolását értik, az ív pontos és szép meghajlítását megkönnyítendő. Bár a biegelés nem egy bonyolult technológia, mégis igen fontos a hibalehetőségek ismerete, mivel a biegelés rendszerint az egyik legutolsó munkafázis, s így akár a kész nyomatok tönkremenetelét is okozhatja.felismerni és társítani vele a vállalkozást.

Prégelés.

Könyvek címlapjának, gerincének feliratozására szolgáló eljárás, melynek során betűket, vonalas ábrákat préselnek a borítóba. Ha fém, vagy színes fóliát használnak hozzá (a betűket ezen keresztül nyomják a borítóra), akkor a betűk fémszínűek ill. színesek lesznek. Ha nem használnak fóliát, akkor vaknyomásnak hívjuk az eljárást.

Stancolás.

Papírból kivágás. Speciális alakú nyomtatványokat, lyukakat, nyílásokat egy kivágóforma (stancforma) elkészítésével és papírba nyomásával végzik. Ez az eljárás kis darabszám mellett meglehetősen költséges lehet.

Lakkozás.

UV

Az UV lakkozás egyik legnépszerűbb felületnemesítési eljárás. Nem csak a teljes felületen, hanem részleteken is történhet.
A formalakkozás segítségével kiemelhetünk és hangsúlyozhatunk bizonyos grafikai elemeket, például nyomatékosíthatjuk a címet egy kiadvány borítóján. Mivel egy költséghatékony, gyors eljárásról van szó, ezért alkalmas lehet mappák, könyvborítók és belívek készítésekor is, de szinte az összes nyomdai terméknék gyártása során alkalmazható.
A legjobb hatást színesebb nyomatokon, matt, műnyomó vagy fóliafelületen és nagyobb kiterjedésben érhetjük el. Nem ajánlott fehér szöveget és apró objektumokat UV formalakkozni.

3D UV

A 3D formalakkozás által hozhatunk létre igazán elegáns és kitapinthatóan különleges felületet. A 3D UV lakk 20-120 mikron közötti vastagságban kerül a mázolt felületre, így egyszerre ad különleges, valós domborúságot és fényes-lakkozott hatást. Ez a lakkozás nem átlátszó, mint az UV lakk, hanem színes.

Fóliázás.

A nyomathordozót kb. 80-125 mikron vastagságú, matt vagy fényes fóliával vonható be, egy- vagy kétoldalon. A fóliázást követően vágják az anyagot a végleges méretre, így a papír szélei mellett körbe nem marad „műanyag csík”.

Laminálás.

Ezzel az eljárással már sokan találkozhattak. Egy lamináló tasakba kerül a nyomat, ez mindkét oldalon, illetve a széleken is védelmet biztosít a dokumentumnak.

Sarokkerekítés.

Ennél az eljárásnál a nyomathordozónknak a sarkait kerekíthetjük, ezzel is egy különlegesebb design érhetünk el, hogy biztos passzoljon az arculatunkhoz. Többnyire névjegykártyáknál használatos.

Dombornyomás.

Tapintással érezékelhető térbeli hatás a nyomaton. Figyelemfelkeltő felület, mellyel kiemelhetjük a legfontosabb részleteket a grafikában. A domborításhoz szükség van speciális klisé készítésére is, ezért nem érdemes kis darabszámnál alkalmazni. Ez az eljárás névjegyekhez, mappákhoz, meghívókhoz, könyvborítókhoz kiváló választás lehet.

Tetszett a bejegyzés? Oszd meg másokkal is.

5/5

Szeretnél te is profi megjelenést a cégednek?

Vedd fel velem a kapcsolatot és hozzuk ki a legtöbbet a céged arculatából!

Zoltan Buza
Zoltan Buza
2024-03-07
Gábor Dóczi
Gábor Dóczi
2024-03-06
Renáta Gárdián
Renáta Gárdián
2023-07-29
János Szőllősi
János Szőllősi
2023-07-29
Nagyon segítőkész és profi munkát adott ki a kezéből! Bátran ajánlom mindenkinek!
Tamás Herman
Tamás Herman
2023-06-13
Rendkívül kreatív és pontosan tudja, hogy mit akar a megrendelő. Egy olyan grafikusról beszélünk akit inspirál a munkája és a tökéletesre törekszik, mert fontos számára az ügyfél elégedettsége. Illetőleg nagyon türelmes és tartja a megbeszélt határidőket.
Mátyás Dombai
Mátyás Dombai
2023-03-23
Rettentő gyors és korrekt szolgáltató. A mai világban ritkán találkozik az ember ilyen szolgáltatóval. Dolgozik éjjel-nappal. Este 8-kor beszéltem vele, reggelre már meg is csinálta amit kértem. Annyira elégedett voltam azonnal kértem még egy szolgáltatást tőle. Árai korrektek, gyorsasága utolérhetetlen. Nem akarom túlzásba vinni a fényezését, de sajnos tényleg ritka az ő mentalitása, hozzáállása, szakmai tudása, gyorsasága. Sokan példát vehetnének róla! Így tovább. Gratulálok. Mindenkinek őt ajánlom ha ilyen szolgáltatásra van szüksége!
Bódi Bianka
Bódi Bianka
2023-03-15
Egyszerűen zseniális! Fantasztikus elképzelése van, bárkinek szívből ajánlom a munkásságát, hozzáállását!
Nóra Váradi
Nóra Váradi
2023-03-14
Tomi egy vègtelen rugalmas, gyors, ügyes grafikus. Minden körülmènyeskedèsünket jól tolerálta ès mindent a megbeszèlt időben teljesített is. Precìz, pontos, rugalmas, ajánlom őt mindenkinek, aki grafikust keres, egy álom vele dolgozni. Köszönjük Tomi a munkád ès a türelmed, korrektsèged ès mindent is! Nem lehetek elèg hálás neked, hogy megmentettèl. :)
Márk Fecske
Márk Fecske
2023-02-03
Határidőn belül pontos, precíz ,megbízható és barátságos. Könnyen összetudtunk dolgozni. Merem ajánlani!
Gábor Tar
Gábor Tar
2022-11-28
Nagyon korrekt srác aki nagyon szép munkát végzett, nagyon korrekt áron. Ha újra szükségem lesz grafikusra, biztosan Hozzá fordulok. Csak ajánlani tudom!

Építsünk brandet.

Contact Form Demo (#3)

+3670 9070810

info@tamaskasza.com

Scroll to Top